Social content in architecture

Taal Nederlands, Engels
ISBN 978-90-5856-490-0

Social content in architecture

Architect Jef Van Oevelen (°1955) studeerde in 1979 af aan het toenmalig Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedebouw (Antwerpen). Zijn stage en samenwerking met de (bijna) legendarische Antwerpse avant-garde architect Georges Baines was tekenend voor zijn visie en filosofie.

Voor Jef van Oevelen gaat architectuur om veel meer dan het oplossen van een bouwkundige puzzel. Het gaat om het materialiseren van doelstellingen en waarden binnen een historische, culturele, sociologische, politieke en economische realiteit. Alleen door haar juist te contextualiseren en door een oprecht en authentiek materiaalgebruik kan men tot een eerlijke en respectvolle architectuur komen.

Vanuit die principes werkt hij sinds 1987 met zijn eigen bureau aan een persoonlijk oeuvre, met kleine verbouwingen en een groot aantal privéwoningen. Deelnames aan verschillende wedstrijden zorgden daarnaast voor onderzoek, inzicht en vertrouwdheid met grootschaliger projecten. Dit resulteert vandaag in opdrachten zoals scholen, bedrijfsgebouwen, bibliotheken, cultuurcentra en vooral (sociale) woningprojecten.